Moderátoři: martin_100, Leoš H, Olda, Globe, cuisine, Hynek, Frenky

Odpovědět
Michi
Příspěvky: 1015
Registrován: čtv kvě 07, 2009 7:05 pm
Bydliště: Rousínov (Vyškov)

Příspěvek

2paM
To řazení je opravdu paráda... :thumbud:

Chlapci je jiná doba. Dřív musel řidič přemýšlet, protože neměl mobil a připojení k internetu. Dneska ani většina servisáků bez počítače kterej jim řekne co mají vyměnit nic neudělá... A spoustě lidem je jedno co se pod nima děje. Hlavně že to jede a 15 je výplata na účtě...
Já to třeba u sebe viděl s navigací. Když jsem jel podle ní, tak jsem si tu cestu ani nepamatoval... :oops:
ned lis 29, 2015 11:49 pm

TeSi
Příspěvky: 2090
Registrován: pát črc 06, 2007 12:44 pm
Bydliště: Vysočina

Příspěvek

2paM> Super video, díky za ně. Mimochodem celkově pěkný videa na Tvém kanálu a umístění druhé kamery na zrcátku už je jen třešnička... :P
pon lis 30, 2015 1:03 am

Uživatelský avatar
lubossss
Příspěvky: 3376
Registrován: pát kvě 06, 2011 8:25 am

Příspěvek

2paM : jak to ovládáš když brzdíš motorem a podřazuješ?
pon lis 30, 2015 10:20 am

2paM
Příspěvky: 155
Registrován: sob led 09, 2010 5:35 pm
Bydliště: Nové Město na Moravě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Michi, TeSi: díky, jsem rád, že se líbí :D

lubossss: cvaknu na voliči o dílek dolů a přidám plyn aby se srovnaly otáčky a zamkla se nová rychlost.

Asi bych měl zmínit jeden důležitej detail bez kterého vám to možná nedávalo smysl: pokud na voliči "půlek" předvolíte jinou třetinu než je aktuálně zařazená, tak jakmile motor není v záběru (tj. ani brždění ani zrychlování, přesně mezi), uvolní se převod co tam byl dosud a skočí tam prakticky neutrál (přestože řadící páka není v neutrální poloze). K znovuzamknutí převodu dojde až ve chvíli kdy srovnáte otáčky motoru s otáčkama nově zvoleného převodu. Pokud řadíte hlavní rychlost (v Háčku) dostanete jí tam jedině ve chvíli, kdy otáčky motoru přesně souhlasí s otáčkami převodky, prostě jako u klasiky převodovky bez synchronů, akorát bez spojky.

Zní to složitě ale není :D
pon lis 30, 2015 8:03 pm

LUKA
chcanda
Příspěvky: 3511
Registrován: čtv črc 12, 2007 10:16 pm
Bydliště: Praha/Litvínov

Příspěvek

parádní video . .

ale stejně tomu nerozumím :D

normálně řadíš jakoby 4 rychlosti v háčku ., jo ? a dál ? kolik tlačítek nebo jaký přepínač ? a třetinka je co ?
L I A Z 18.33 SB
pon lis 30, 2015 8:14 pm

2paM
Příspěvky: 155
Registrován: sob led 09, 2010 5:35 pm
Bydliště: Nové Město na Moravě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

jo přesně tak, 4 v háčku (+pátá zpátečka)
plus něco jako půlky. Ale nejsou dvě. Jsou tři. proto třetinky :D
takže 12 rychlostí vpřed a 3 vzad
Obrázek
pon lis 30, 2015 8:20 pm

LUKA
chcanda
Příspěvky: 3511
Registrován: čtv črc 12, 2007 10:16 pm
Bydliště: Praha/Litvínov

Příspěvek

a když jedeš prázdnej nebo někde z kopce třeba , tak se dá normálně přeskakovat ?

že máš třeba druhou třetinku a s ní řadíš v háčku všechny rychlosti ?
L I A Z 18.33 SB
pon lis 30, 2015 8:33 pm

2paM
Příspěvky: 155
Registrován: sob led 09, 2010 5:35 pm
Bydliště: Nové Město na Moravě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

dá, ale skákat po 3 už je to moc... :D ve videu od času 2:03 přeskakuju po dvou. Zařadit se dá cokoliv kdykoliv, v rozumných mezích. Stačí jen správně sešlápnout plyn. :D
Chuťovka je trefit tam správnej převod a plyn když dojíždíš na vykvalt do křižovatky, ale to už mám naštěstí zmáklý :D
pon lis 30, 2015 9:18 pm

Uživatelský avatar
Samer
Příspěvky: 2171
Registrován: úte bře 21, 2006 10:55 am
Bydliště: Hamry nad Sázavou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

2paM: Prosímtě, na tom videu to není vždycky tak úplně jasný... Třetinky řadit bez spojky jde, to tam skočí. Ale zdá se mi, jako kdybys je někdy řadil se spojkou. Proč?

Taky se mi zdálo, že jsi někdy při řazení v háčku spojku mačkat nemusel. Jde i v háčku řadit bez spojky?
Stara Liazka rezavi. Stara laska nikoli.
úte pro 01, 2015 1:00 pm

Uživatelský avatar
lubossss
Příspěvky: 3376
Registrován: pát kvě 06, 2011 8:25 am

Příspěvek

V každém H áčku jde řadit bez spojky, problém je ale s půlkama, to musíš vytahovat kvalt :roll:
úte pro 01, 2015 1:22 pm

Uživatelský avatar
Samer
Příspěvky: 2171
Registrován: úte bře 21, 2006 10:55 am
Bydliště: Hamry nad Sázavou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Ne, to není pravda. Právě, že tady se řadí třetinky bez spojky.

Ale divím se, jak hezky to jde u týhle převodovky v tom háčku bez spojky..
Stara Liazka rezavi. Stara laska nikoli.
úte pro 01, 2015 2:13 pm

Ivan Hofman
Příspěvky: 1777
Registrován: úte led 01, 2008 12:18 am
Bydliště: u Kolína
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Je to pěkný , žadnej sinchron, převodovka při slušným zacházení a údržbe ( olej) vydrží sto let.
úte pro 01, 2015 7:57 pm

2paM
Příspěvky: 155
Registrován: sob led 09, 2010 5:35 pm
Bydliště: Nové Město na Moravě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Samer:
v první části videa jsou všechny řazení bez spojky (čas 0:00-1:07)
v druhé části je všechno se spojkou (kromě řazení z jedničky na dvojku) (čas 1:07-2:00)
ve třetí části je zase všechno bez spojky (2:00-konec videa)

Jakej je smysl řadit se spojkou když to jde i bez?
A) Řazení třetinek
Tam je spojka potřeba hlavně když se rozjíždíš do kopce, při řazení nízkých převodů, tj. když jedeš krokem. Pro zamknutí nové třetinky bez spojky je totiž vždycky potřeba otáčky motoru srovnat s otáčkama převodovky. Ale v hodně nízkých rychlostech je docela častý, že při přeřazování otáčky převodovky (poháněná od kol) padají rychleji, než padají otáčky motoru.. Tudíž k zamknutí převodu nikdy nedojde, protože otáčky převodovky nakonec padnou až pod volnoběžné otáčky motoru a tím pádem už je nemáš jak vzájemně srovnat. Proto jsem si dřív myslel, že to neřadí, i ty jsi tu něco naznačoval, myslím že to byl přesně tenhle případ. Zatímco když šlápneš na spojku při řazení třetinek, nový převod tam zaskočí hned, nezávisle na otáčkách motor:převodovka. (tedy stejné chování jako u řazení půlek u std. převodovek).

B) Řazení v Háčku
Chceš mít ještě většího brouka v hlavě? Vysvětlím ti jak funguje řazení v Háčku se spojkou. Tam se spojka používá zase úplně k něčemu jinému než u třetinek. Podívej se jak řadím v háčku se spojkou (v 1:29 a v 1:49) - vyhodit rychlost a zároveň co nejrychleji sešlápnout a pustit spojku a rychlost se řadí už s nesešláplou spojkou :lol: Nějakým mě neznámým způsobem (říkají tomu inerční brzda) to zpomalí otáčky převodovky tak, že padají podstatně rychleji než jindy. Možná melu kraviny, ale důležitý je že to funguje. Porovnej jak dlouho trvá přeřazení v Háčku v první části videa (bez spojky - cca 1,2 sekundy) a v druhé části videa (se spojkou - cca 0,5 sekundy). Používám to jen vyjímečně (otáčky převodovky letí rychle dolů a je o dost těžsí místo zařazení nechytit jen zuby) a jen pro řazení 3. a 4. převodu, protože u 2. už tak otáčky převodovky padají tak rychle, že se dá přeřadit prakticky okamžitě.

Jen pro úplnost dodám, že co se týče podřazování, tam použití spojky nepřipadá v úvahu. Nikdy.

Hezky to jde protože to umím :lol: Mám v hlavě atomový hodinky, když se sekneš o desetinu sekundy tak už nenajdeš kvalt, ale pokoušou tě zuby :D a čím větší převod řadíš, tím musíš být přesnější (hádej proč?)


Fuu, pěkná slohovka z toho vylezla... Je mi líto, jednodušeji to vysvětlit neumím :D Můžu ti to někdy předvést osobně :D
Naposledy upravil(a) 2paM dne úte pro 01, 2015 10:14 pm, celkem upraveno 1 x.
úte pro 01, 2015 9:53 pm

2paM
Příspěvky: 155
Registrován: sob led 09, 2010 5:35 pm
Bydliště: Nové Město na Moravě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Lubossss: tady to má jednu velkou výhodu, kvalt se vytahuje úplně krásně protože přecvaknutím třetinky, tj před každým řazením v háčku (jedině že bys šel o 3 kvalty - to nejdeš nikdy), ti automaticky padne volnoběh - viz můj příspěvek ze včerejška, takže ten kvalt nemusíš nijak vyrvávat, protože vyklouzne úplně lehce.
úte pro 01, 2015 10:06 pm

Hynek
Příspěvky: 6203
Registrován: ned bře 19, 2006 8:10 pm
Bydliště: U Mělníka

Příspěvek

Mazec, to bych chtěl někdy vidět naživo... Tohle řazení má obrovskou výhodu, tohle auto nikdo neukradne, protože by se s tim ani nerozjel :lol: :lol: :lol:
Odborové sdružení hasičů Praha - www.oshp.wz.cz
stř pro 02, 2015 12:55 am

Odpovědět

Zpět na „LIAZ“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti