Od 1.januára 2021 platia v Dánsku nové pravidlá pre kabotáž. Šoférovi ktorý v Dánsku vykonáva kabotáž patrí minimálna mzda 165 dánskych korún na hodinu. (To je cca 22eur, alebo 577Czk). Ráta sa každá odpracovaná hodina v Dánsku. Ale len pri kabotáži.
Kabotáž sa bude kontrolovať a Dáni si na to vymysleli šikovný systém. Každá kabotážna preprava a tiež šofér, ktorý ju bude vykonávať sa musí dopredu nahlásiť. Najneskôr sa môže nahlásiť v ten deň, keď sa preprava začne vykonávať. Po nahlásení príde nejaké PDF, alebo kód na PDF, ktorý musí mať šofér u seba a pri kontrole sa ním musí preukázať. Ak to šofér nebude mať, tak mu na mieste hrozí pokuta 10.000 dánskych korún. To je 1344eur, alebo 35.270 CZK.
Na tejto adrese sa dá do dánskej kabotáže registrovať.
https://virk.dk/myndigheder/stat/ERST/s ... in_Denmark
Ako chcú Dáni skontrolovať či šofér naozaj dánsku minimálnu hodinovú sadzbu dostal neviem.
Okrem kabotáže sa to vsťahuje aj na intermodálnu prepravu, ktorej časť prebieha v Dánsku. Kabotáži rozumiem, to je jednoduché- šofér naloží a aj vyloží v Dánsku. Intermodálnej preprave nerozumiem. Mala by to byť preprava v kontajneroch po mori a po železnici. Predstavujem si to asi tak, že šofér naloží v dánskej fabrike kontajner a odvezie ho do dánskeho prístavu na loď, alebo na dánsky železničný terminál. V tom prípade sa ho už týka nové pravidlo o dánskej kabotáži. Alebo naopak, z prístavu, alebo terminálu vezme naložený kontajner a vyloží ho v Dánsku. Tak si to predstavujem, ale či je to naozaj tak neviem.
Neviem ako sa to vzťahuje na mňa. V Dánsku kabotáž nevozím. Ale tú intermodálnu prepravu občas robím. Ako to firma vymyslí neviem. Je to zložité. Napríklad v Dánsku bežne nakladám kontajner, ktorý doveziem na našu dánsku pobočku. Tam si ho vezme druhý šofér a dotiahne ho do dánskeho prístavu a pošle loďou cez more do iného štátu. To by sme potom ja a aj kolega asi mali byť v tom dánskom systéme hodinovej mzdy.
(Moje informácie neberte doslova. Nezaručujem sa za to, že je to presne tak, ako som to opísal. Jedno je ale isté. V Dánsku nové pravidlá naozaj začali platiť. Už my to v Dánsku na vykládke vraveli dvaja Poliaci čo v Dánsku dlhodobo žijú a pracujú)