Mýtné v Rumunsku, tipy na truckstopy, pravidla apod.
čvanča
Příspěvky: 138
Registrován: pát srp 28, 2009 5:43 pm

Příspěvek

Tuto trasu jsem myslel i já je to 7 cesta.Ale gyula je jen do 20 tun takže plně naložený tama nemůžeš,ale zpět je to lepší tama než přes Nadlac.Dálnicu chcou udělat z Aradu až do Bukurešti,ale zatím mají jen asi 120km a to je objezd sibiu(asi 10km) a potom z Pitešti do Bukurešti(asi 110km).Je tam mraky parkovišť placených asi kolem 3 E většinou,napíšou kolik chceš.Rozhodně parkuju jen na placených,ale i tam se sem tam krade nebo někomu vypáčí zámky.Je to tam vcelku v klidu,dřív bylo hůř.
sob pro 18, 2010 5:10 pm

++++
Pupajz
Příspěvky: 176
Registrován: pon říj 11, 2010 9:34 am

Příspěvek

Čerstvé info z Rumunska:ZAPOMEŇTE NA NAVIGACE,platí jen klasický papír.mapy.Přechod H/RO Nadlak-route 7-Arad-route 6 až do Craiova.Na hranicích milion cigánů co ti chtějí umýt sklo za 2 Éčka,potom prodavači rozkládacích stoliček a všelijakých stolků.Rázně poslat do prdele,jinak budou prudit celý čekání až na čáru,tj cca 45 minut cukání.Potom už celkem pohoda,pár podivností ve městech,jako neoznačený zákaz nad 3,5T a podobně,mosty značeny dobře,většina velkých měst už má obchvaty,bývají značeny MO1-2-atd.Pozor na přejezdech trati,je to na urvání nebo proražení nádrží-lowdeck.Pozor,od posledního rozumnýho parkoviště na okraji vesnice Sagu,není 1h45 minut jízdy ani jedno parkoviště.To se stalo mě,stál jsem na odpočívadle a 300 litrů nafty v hajzlu a 2x rozřezaná plachta,takže BACHA NA TO!Potom opičí hory,tam si trochu zavolantíte a jinak ok,za parking u Taverny Saligului před městem Drobeta-Turn Severin,za parking 5éček a celkem bezpečno.Tankovací kartu SHELL akceptuje pumpa MOL.Ale vždy je lepší se jít zeptat.Shellku jsem nenašel ani jednu.
Ohledně policie:rumunská policie vás NESMÍ jako cizího řidiče zastavit pokud neuděláte přestupek a pokud vás za nějaký přestupek zastaví,NESMÍ od vás vybrat pokutu na místě,ale jenom na stanici!!
Stalo se mi,že mě STOPOVAL policajt,tak jsem zastavil a měl jsem po problému jen ukazoval ať jedu,takže se staženou prdelí ale i po městech co mě strach dovolil,tj cca 90km/h a furt ukazoval ať jedu!Policie jezdí do práce stopem,takže má rada,pokud uvidíte poldu stopovat tak ho vemte a ušetříte nějaký čas.Stopovalo jich dost,vždy kolem 7:00 ráno.

To je všechno na co jsem si vzpoměl,pokud budete ještě něco chtít vědět napište.


Video tady:

http://www.liaz.cz/forum/viewtopic.php?t=7409
sob úno 05, 2011 10:50 am

roman325e

Příspěvek

++++: Proc zapomenout na navigace? Ja tam jezdil pred 3 rokama a navigace uplne v pohode. Ve mestech taky.
ned úno 06, 2011 2:22 pm

++++
Pupajz
Příspěvky: 176
Registrován: pon říj 11, 2010 9:34 am

Příspěvek

roman325e:

Já mám Primo,nejnovější mapy a v takovým městě jako je Craiova se nechytala,jen hlavní tahy městem.Jediný co se chytlo byl Navigon,ale toho málokdo má.Je to můj názor,na Rumunsko pap.mapu a cedule sledovat jak o dušu.
ned úno 06, 2011 5:00 pm

roman325e

Příspěvek

Ja mam Mio C520 a normalne jsem mapy vubec pouzivat nemusel. Vse podle navi.
ned úno 06, 2011 6:59 pm

ajazelko
Příspěvky: 62
Registrován: úte úno 17, 2009 3:46 pm
Bydliště: Louny

Příspěvek

Také občas jezdím do Rumunska a navigace mě bez problémů dovede do konkrétního města a tam se zeptám na pumpě kde to je a většinou mi poradí.K té Policii s tou jsem problém nikdy neměl,ale minule mě stavělo to jejich RPG či jak se to jmenuje a bylo to velmi drahé.Ve finále te spravilo 100eur pro pro každého a pelášil jsem dál.
čtv bře 03, 2011 11:57 am

Uživatelský avatar
zdenekjihlava
Příspěvky: 1566
Registrován: sob zář 04, 2010 10:53 am
Bydliště: jihlava

Příspěvek

tak jsem presil prvni cestu do rumunska nadlak brasov a zpet.z ulevou konstatuju ze to neni takova hruza jak jsem se bal.nejvetsi divocina byl odjezd z nadlaku tak 30 km houfem prodavacu cehololiv a umivacu oken.tam v zadnem pripade nezastavovat dal uz to celkem jde silnice lepsi jak u nas ale to uz je dneska vsude :D jen okolo par mest jsou kvalitni objezdy jak na tankodromu.parkoval jsem na tureckym parkovisti a pohoda dokonce i internet.ale stejne zapad je zapad a k drakulovy nejak moc nemusim :D :D
ned dub 10, 2011 12:17 pm

59X
Příspěvky: 21
Registrován: čtv lis 05, 2009 5:20 pm
Bydliště: Louny

Příspěvek

Jsem právě v Rumunsku, tak se podělím o zkušenosti. Za prvé, každý druhý Rumun je policajt, nebo to tak alespoň vypadá :D , stojí většinou v obcích a měří. Není problém napočítat i 20 hlídek za den. Hlavní tahy jsou co se týká stavu vozovky celkem v pohodě. Šoféři tu používají dost CB na kanále 22 a informují se o policajtech, radarech a zácpách (za celých 5 dní jsem slyšel pouze jednoho co se rozčiloval, v éteru se prostě chovají na rozdíl od nás slušně), pro ty co nemají CB, ještě navíc upozorňují blikáním. Rovineta stojí 11 euro na den pro vozidla nad 12 tun. Hned první den tu na hlídaném parkovišti u pumpy ukradli kolegovi 600 litrů nafty, doporučuji turecká parkoviště, není problém, aby na účtenku napsali i o něco víc. parkování stojí běžně 5 euro, nebo 20 leu. Pokud uvidíte železniční přejezd, jeďte ho co nejpomaleji to jde a to i v případě, že vypadá dobře, opravdu tak jen vypadá :? . Města, obchvaty měst a obchvaty obchvatů jsou strašné, samá díra, držte se dopravního značení i když se vám zdá, že přes vilkovou čtvrť, nebo sídliště cesta nepovede, povede :D . Místy jsou obchvaty mizerně značené, chybí cedule (občas je nahrazuje šipka a nápis sprayem... doporučuji se vyvěsit za nějakého Rumuna, a to i při cestě přes obce, pak omezení rychlosti funguje jen pokud tam stojí policie :) . Obchvat Bukurešti je přes den jedna velká tragédie. přednost zde nemají auta na obchvatu, ale z vedlejších ulic, to neplatí pro napojení hlavních tahů (od Sibiu, Ploešti, Ruse, atd., tam mají přednost vozidla na obchvatu... :evil: Docela tu dost straší se zákazy vjezdu 3,5 a 7,5 tuny, umístí někam obrovskou značku, jako že tudy ne a pak o pár kilometrů dál je skutečný zákaz s nějakým omezením (roční doba, teplota). někdo tu doporučoval Ruse, dnes je cena trochu někde jinde, za most se platí 37 euro a pokud nemáte fakt dobrou navigaci (nebo se na někoho nepověsíte), požene vás to až na Giurgiu, kde si zaplatíte za kilometrový průjezd silnice 20 euro. Značka která má kamióny vést jinudy je bohužel poškozená a tudíž nečitelná... že by úmysl? Jinak se tu jezdí opravdu celkem pěkně, pokud teda nejste vysloveně dálniční střelci. Pohoda. Jinak, pokud vám někdo naplánuje termín vykládky, podívejte se zda se to dá zvládnout, po hlavních tazích ujedete tak 470 km na jeden výkon... A co je naprosto perfektní, většina parkovišť, pump, motorestů a hotelů u cesty má free wifi. Přeji hodně zdaru a kolečkama dolů!
čtv dub 14, 2011 5:42 pm

Zafi
Příspěvky: 27
Registrován: ned črc 25, 2010 2:03 pm
Bydliště: Liběšice u Litoměřic, Praha 15

Příspěvek

Čaues, tak do Rumunska jsem jezdil docela často cca 1 - 2 týdně, ale motal jsem se pouze v okolí Aradu, kde jsem jezdil do Zimandu Nou do Webasta a odtud pak povětšinou dolu do Temešváru do té obří průmyslovky na Calea Sagului. Měl jsem navigaci Tom-tom, ale mimo hlavních tahů jsem jí mohl rovnou zahodit. Pokud jsem věděl kterým směrem by tak mohla ta ulice být, použil jsem jako cíl první vesnici za městem tím směrem. V opačném případě jsem si někde odchytl nějakého taxikáře a on mě tam za cíga, nebo pár drobných dovedl. Komunikace v Nj, nebo Aj tam není žádný problém. Většina rumunů umí i Franzouzsky. Žádný problémy na nakládkách ani vykládkách. Dokonce mi tam po příjezdu vařili kafe a nabízeli, jestli se nepotřebuji vysprchovat. Pokud pojedeš na Gyulu tak 15km za hranicema má hospodu Sépi. Super lokál a lacinej. Nejvíc mě tam dorazila slepice přivázaná za nohu na provaze vedle WC. Sépi by měl mít ještě jednu hospodu někde v okolí Devy pokud se nemýlím. Jinak jestli jedeš přes Szeged na Nagylak tak hned z rumunské strany je to slovenské městečko. V Hospodách slovenské menu a všichni tam slovensky taky mluví. včetně celníků. Vyplací se tam mluvit slušně. :) Co se týká tankování, tak 90% pump bere eura a pokud máš třebas Shell Kartu pak je berou na stanicích Moll. To je tak z okraje vše co o Rumunech vím. :)
Nemám rád BAGety
pát črc 15, 2011 12:20 pm

Uživatelský avatar
martin440
rumová víla
Příspěvky: 11897
Registrován: sob zář 08, 2007 3:24 pm
Bydliště: irgendwo in Westböhmen-RUM -)

Příspěvek

jedno starší ale pěkný... :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=SOWtRhEFFUA

To Wlado jezdil sem tam jak s velkým tak osobákem ...nikdy sem tam problem neměl...a hlavně cesty "na východ" jsou o klídku--žadnej stres :D :wink:
Naposledy upravil(a) martin440 dne ned srp 21, 2011 1:23 pm, celkem upraveno 1 x.
auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy.....
https://slobodnyvysielac.sk/relacie/hodina-vlka/
ned srp 21, 2011 12:05 am

Uživatelský avatar
Wlado
Příspěvky: 816
Registrován: pát pro 25, 2009 12:31 am
Bydliště: Nováky SK

Příspěvek

Videjko super :D ale ono je zarážajúce žo to je všetko pravda tiež tam jazdím a koľko krát my to hlava neberie :D ale aj tak tam jazdím rád !!!
ned srp 21, 2011 1:04 am

Uživatelský avatar
Wlado
Příspěvky: 816
Registrován: pát pro 25, 2009 12:31 am
Bydliště: Nováky SK

Příspěvek

To martin 440: to aj mne najviac vyhovuje že ten stres tam nie je taký ako na západe a aj cesty sú už pomaly v lepšom stave ako u nás :D
ned srp 21, 2011 6:43 pm

Uživatelský avatar
conery
Příspěvky: 11
Registrován: ned říj 23, 2011 9:53 am
Bydliště: Mariánské Lázně

Rumunsko

Příspěvek

jsem tu poprvé, nevím co jsem čekal ale je to maso, silnice na pár kilometrů hrozný - zlatá naše D1 - rumuni si svého života asi moc neváží zřejmě odraz životní úrovně, jezdí tady jako blázni, plná čára jako kdyby přikazovala předjíždět, otáčet se nebo couvat přez 4 pruhy žádný prolém. Všudepřítomní psi a všudepřítomní přejetí psi. A pak ta sposta odpadků kam se podíváš - co dodat ZAJÍMAVÁ ZEMĚ :shock:
pon říj 31, 2011 6:32 pm

Uživatelský avatar
martin440
rumová víla
Příspěvky: 11897
Registrován: sob zář 08, 2007 3:24 pm
Bydliště: irgendwo in Westböhmen-RUM -)

Příspěvek

až se přizpůsobíš mentalitě provozu , tak Ti to ani nepřijde.... :wink: :D spousta věcí je jen "orientačních"
auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy.....
https://slobodnyvysielac.sk/relacie/hodina-vlka/
pon říj 31, 2011 8:20 pm

Uživatelský avatar
martin440
rumová víla
Příspěvky: 11897
Registrován: sob zář 08, 2007 3:24 pm
Bydliště: irgendwo in Westböhmen-RUM -)

Příspěvek

auto nemůže za vola, kterej v něm sedí, keci sou zadara, whisky stojí prachy.....
https://slobodnyvysielac.sk/relacie/hodina-vlka/
sob pro 31, 2011 8:15 pm

Odpovědět

Zpět na „Rumunsko“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů