Zdravim Vas z Norska z Dombasu.
Opat pridam nejake nove info. Budem odpovedat jak mi to chodilo do sprav.
1, Pocasie - najidealnejsie je mat internet a kontrolovat pocasie na strankach
www.yr.no . Su to priamo aktualne spravy, ktore sa v pravidelnych intervaloch menia, Takze mate prehlad o aktualnom stave.
2, Uzavierky ciest - na toto maju priamo inetrnetove stranky
http://www.vegvesen.no/Trafikkinformasj ... kmeldinger - opat aktualane informacie. Hodne prehladne a podrobne popisane s dlzkou doby uzavierky a objizdnymi trasami ( sam som v tyzdni obchadzal E39 po 57 na Mongstat - Slovag - Rufledal - Brekke - Instefjord).
3, Myto - Ano myto si mozte objednat aj cez inetrnet na strankach
http://www.autopass.no/tag/english (je tam este nemcina) . Pri nejastnostiach ci dotazoch volajte +4721031764 , alebo chodte na stranky
www.fjellinjen.no/chat . Pri problemoch s mytnou jednotkou priamo v norsku volajte cislo 02050.
4, Zimne pneu - Takze tu to bude trochu podrobnejsie. Ako uvadzam o prispevok vyssie s tymi KM, tak to od 1.3 uz neplati a musia byt zimne gumy na celej suprave, byt idete do norska len na prvy zjazd. Toto nariadenie plati uz od 1.1, ale bolo na benevolencii policajtov na to len upozornit a prve 2 mesiace to neriesit. Je to z toho duvodu ze vela zahr.firiem ide zo Svedska s CMR na vykladku do Osla. Tam sice zlozi ale opat nalozi niekam do Mo i Rany a pak su na cestach skrizene kamiony, alebo kamiony s nevhodnou pneu ci dokonca bez retazi. Preto to od 1.3 bude prisne hlidane a vysko pokutovane. Od minulej zimy stupol pocet nehod LKW v norsko o 350%. Preto neustale kontoly na hranciach a samozrejme furt vazia. Takto to mam vysvetlene priamo od norskych policajtov z vahy na svinesunde. Dostal som k tomu aj nejake papiere, tak az sa k nam dostanem na firmu naskenujem a dam to sem.
Norsko sa v poslednej dobe dost sprisnilo, neustale kontroly na hraniciach, ci na cetse ( nieje problem aby vas zastavila policia, dala vam fuknut a zase vas pustili dalej pokial je test ok), zacalo sa stavat hodne radarov, a dost sa ponizila rychlost (viz E6 kde bola predtym 90 a teraz uz len 70).
Tak snad som na nic nezabudol a keby ste este mali nejake otazky tak kludne napiste. Co nebudem vediet, pokusim sa zistit.
A 2 foto zo Svinesundu. Komlet rozplachtovat.....

Vo víne je pravda, v pive sloboda, v pálenke sila a vo vode baktérie...