Zdravím všechny, máme hasickou Liazku CAS 25. Je to typ 18.29 rv. 94. Problém je s tím že jsme tam měli tachograf ,jelikož ho nepotřebujeme a zbytečně by jsme platily cejchování. Tak jsme ho vyndali a vyměli za tachometr a jako náhon tachometru jsme použili náhon z autobusu Karosa. Jenže tachometr ukazuje kilometry +- 15Km/h a počítadlo kilometru počítá taky všelijak po ujetí cca 10km napočítá 4 km.
Otázka je. Kde je problém?? V náhonu tachometru ??
V tachometru problém nebude protože auto z výroby přislo s tachometrem ale první majitel ho vyndal a dal si tam tachograf.
Když jsme auto kupovali dal nam ten origo tachometr.
Moderátoři: martin_100, Leoš H, Olda, Globe, Hynek, Frenky, cuisine
-
Trošku se divím, jelikož převody v tachu jsou normalizované a tak záměna tachograf a tachometr by měla být bezproblémová. Takhe to takhle dělám u všech mých nákladních autech a není problém. Taky jsem zkoušel porovnat paramerty pomocí vrtačky a snímače otáček a výsledky byly stejné u tacha i tachografu. Na STK taky není problém s tachometrem, jen mi řekli že je tam budíků jako v Tupolevu ale jinak to neřešili.
Volvo FL 614.
U převodovek 10P80 s předním náhonem se dá změnit převodový poměr hnacím a hnaným kolem výstupu na rychloměr. Ještě mě zaráží, že píšeš +-15km/h. To by změna převodového poměru nevyřešila. Napadá mě, jestli nemáte volný unášeč (náboj s přírubou) na zadní kardanku. 3 šrouby M14 v čele unášeče které přitahují unášeč ke hnacímu kolu rychloměru. V případě vůle kolo prokluzuje a tachograf švindluje (ale jenom do - ).Vůli zjistíš tak, že chytneš za unášeč a zkoušíš ho tlačit a tahat v podélné ose.
Re : Tachometr POMOC
Pátral jsem a zkoušel jsem ...... v liazce na výstupu z převodovky ( ta hřídelka s jazýčkem ) tak tam máme ozubené kolečko 18z ..... tak a ted co s tím. Nevíte někdo kde sehnat ten elektromagnetický snímač co se na to šroubuje ??? Volal jsem do mnoha obchodů a nikde to nemají.