Pokec na veškerá témata, včetně ne-truckerských debat (Vaření, muzika, zážitky z cest, fotky....)

Moderátoři: martin_100, Olda, -Ondra-, cuisine, Chomuťák, Pavel Bíteš, mili, Pavel Šebek

Odpovědět
sof
Příspěvky: 3874
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

zdá sa, že ste práve objavili prevratnú myšlienku, že na odbornosť v doprave sa sere, že stačí, aby mal šofér preukaz a môže jazdiť, atď.. bla.. bla..

O tom väčšina z nás vie. Ja som písal o inej veci. Vravel som a stále si to myslím, že počet nových šoférov bez praxe a skúseností presiahol kritické množstvo a začal ovplyvňovať všetko okolo nás. Dokial ich bolo málo, tak my to nevadilo. Ja na cudzích šoférov kašlem, nezaujímajú ma a do toho patrí aj naprostá väčšina šoférov z firmy "tzv. kolegov", v ktorej pracujem. Nestarám sa do nich, nevšímam si ich až do momentu, keď sa niekto začne srať do mňa. To isté platí aj na ceste. Nevšímam si vaše autá, nezaujímajú ma vaše naleštené disky a nezaujíma ma číslovka objemu motora na kabíne truckera. Je my to jedno. Ani truckerská jazda ma nezaujíma, dokial sa trucker nezačne srať do mňa. A to je to, o čom som písal.

Tvrdím, že nový šoféri jazdia tak zle, že už to ovplyvňuje všetko na ceste. Zdá sa my, že behom posledných pár rokov, kludne môžem hovoriť len o posledných dvoch rokoch, na cestách pribudlo veľa agresivity, veľa hlúpej a nepredvídatelnej jazdy nových truckerov. Dávam to za vinu hlavne šoférom z tretích krajín, ale rovnako imbecilne jazdia aj nový mladí Slováci a Češi. Vo firme kde pracujem sa často menili mladí Dáni a väčšinou to boli skôr šoférsky blbci, než nádejný, začínajúci, časom dobrý šoféri. To isté platí pre Poliakov, ktorý sú u nás na firme. Sami Poliaci sa medzi sebou rozlišujú a tí starší, skúsenejší, vo veku ako ja na nový šoférov hladia z veľkým dešpektom. Lebo sú to (nebezpečný) pitomci.

Stále si myslím, že hlavný vplyv na to čo sa deje na cestách majú hlavne vodiči z tretích krajín, z inej kultúry ako sme my. Ale ak do toho prirátame "našich" nových šoférov, tak je na cestách to, čo tam je. Divočina.

Do našej firmy zoberú vodiča, ktorý má vodičák 5-6 týždňov a hneď mu dajú cestný cisternový vlak. (nepreháňam-tak to je). Taký šofér nevie zaparkovať ani koňa, je nebezpečný sám sebe, je nebezpečný pre druhých. Pokial je taký len jeden, dvaja, tak sa to v celku jednej firmy stratí, pokial ich je 20-30, už je to vidieť, už to ovplyvní všetko naokolo, aj mňa, čo sa do toho nestarám, lebo to nieje moja vec.

Ale takých šoférov sú na dnešných cestách tisíce, desaťtisíce. A v celku to bude platiť rovnako, keď pár šoférov dokáže ovplyvniť firmu, desattisíce ovplyvnia všetky EÚ cesty. V posledných pár rokoch prišlo do EÚ z tretích krajín minimálne 100 000-150 000 šoférov. To sú čísla, ktoré som si nevycucal z prsta. Poliaci udávajú len cca 100 000 v Poľsku. Nových českých, slovenských, poľských, dánskych, nemeckých, proste z EÚ šoférov je málo. Normálny Európan o prácu šoféra nemá záujem. Preto je príval nových z tretích krajín. A z tých krajín sem nejdú skúsený vodiči, naopak, sú to čistý začiatočníci z čerstvými vodičákmi, v tom lepšom prípade pravými, spravenými v autoškole a nie falošnými. Veď stačí čítať aspoň poľské 40ton.net, tam bolo viac článkov o autoškolách v Polsku pre Kazachov... alebo naposledy článok o uzbecko-litovskej dohode, kde uzbekistan bude školiť nových šoférov pre litovské firmi a EÚ.

Znova opakujem, tí ludia ma nezaujímajú, seriem aj nato, že nám ovplyvňujú prácu, znižujú plat a podobne. To sú veci, ktoré sa už nedajú zmeniť, škoda nad nimi rozmýšlať a plakať. Ale to, že tí nový šoféri, než už sú odhocikial sú nebezpečný, lebo neovládajú svoju prácu, ma hnevá a to už prehliadať nemôžem. Lebo sa priamo dotýka aj mňa.

Keď vidím túto tragickú šoférsku nekvalitu, o to viac ma štve čo robí EÚ. Čím viac výmyslov a nových predpisov, čím viac potvrdení a školení šofér potrebuje, tým je to na ceste horšie. Zároveň je vodičov bez praxe, skúseností, bez kvalitného šoférskeho výcviku čoraz viac. Je to ako nájazd kobyliek, ktorý ešte bude mať následky.
pon bře 27, 2023 5:10 pm

Driver_1.9D
Příspěvky: 225
Registrován: pát kvě 16, 2014 11:01 pm
Bydliště: plechovy hotel

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

No ale zase na druhej strane každý musi nejak zacinat. Nikto ako profi sofer nepadol z neba. Viem ze kedysi za komancov si drvivá väčšina vodicov spravila vodicak na vojne ako branec a tam aj ziskavali prax len dnes sa to uz robi inak
Scania R450
pon bře 27, 2023 6:30 pm

CHiP
Příspěvky: 265
Registrován: čtv kvě 09, 2019 8:20 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Dřív se začínalo jinak, bez praxe tě nikde nechtěli :lol: Já si všechny řidičáky platil ze svého, o ježdění jsem měl zájem. Dneska tě z pracáku pošlou na rekvalifikaci na CE nebo z B rovnou rekvalifikační kurz na D a šup za volant. Většina lidí ani o tu práci nemá zájem, ale jdou to dělat, protože musí. Nemají zájem starat se o auto, řešit závady, atd...

Podařilo se nám přemluvit vedení firmy, že nám zaplatí kurz na polygonu plus poskytne vozy. Řidiči za to neplatili ani korunu, vše hradila firma. Ohlasy od řidičů kladné, že to bude super, že už se těší, že se naučí zvládat smyky atd... Takže jsme měli jenom pro naši firmu polygon na na celý den. Na place několik firemních vozů a instruktorů. Nejprve školení s teorií a pak praxe ve vozech. A jak to dopadlo? Nepřišel téměř nikdo. A důvod proč nepřišli? Protože zjistili, že by tam museli jít zadarmo ve svém volném čase. :roll:
pon bře 27, 2023 6:53 pm

Milan Černý
Příspěvky: 831
Registrován: úte srp 26, 2008 9:24 pm
Bydliště: E.Beneše 10/16 Prostějov

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Bude to ještě horší. V autoškolství jsem 35 let, ale letos už to přestávám dávat. Učím na škole , kde jsou obory autotronik, opravář mot. vozidel, opravář zeměd. strojů. V ročníku 50 žáků. Dostávají zdarma B,C,T. A zájem a snaží se tak 5. Předpoklady dalších deset, ale ti nechtějí. A zbytek tedy 35 absolutně nepoužitelní ať už rukama , nebo hlavou, případně obojím. Chybí zájem, chuť, pokora, snaha , ale převládá drzost a arogance. Výsledek našeho školství .
MILDATRUCK
pon bře 27, 2023 7:10 pm

CHiP
Příspěvky: 265
Registrován: čtv kvě 09, 2019 8:20 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Milan Černý: Něco podobného jsem slyšet teď na posledním školení. Školitel už byl doslova zoufalý ze současných žáků a komentoval to, že už vůbec neví jak je má něco naučit, když nemají absolutně snahu se něco učit. Většina jich závěrečné zkoušky neudělá, prý tak vysoké procento neúspěšných zkoušek ještě nezažil.
Teď tam prý má kouska, který neudělal jízdy. Řidičák prý nedostal právem za ty chyby co na silnici předvedl a žák co neuspěl ještě v autě na negativní stanovisko odvětil komisaři, že by neměl dělat komisaře, když nepozná kvalitního řidiče :think:
pon bře 27, 2023 7:23 pm

jose rabano
Příspěvky: 7510
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Ne to teda nepřipadá že nový a mladí jsou úplně špatní soferi ..Syn teď udělal papíry a začal jezdit.jen B ale i tak...Ja mu do volantu nekecám jak mě veze.az jak vystoupím.reknu co si myslím.Kupodivu jezdí s nadhledem.nelepi se za nikým jak curak.nepredjizdi jak nevidí..Stare zbalil oktávu Rs.dava si ji do kupy.atd.Vetsi hovada jsou 30 +,auto služební Passat třeba,to je masakr jejich jízda..Soferu bude vždy dost .dojde Vietnam,Čína ufon nevím kdo.Nikdy nebude třeba ridice preplacet.Nikdo není nenahraditelný.dobri stáří co něco museli umět.meziplyn třeba,vědět kde je sever na mapě .povolit kolo.zvednout plachtu jsou dnes nepotřební.Dnesni auta jsou plná asistentů.tri navigace.cidlo na vše..
pon bře 27, 2023 7:36 pm

sof
Příspěvky: 3874
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Smejete sa na tom, ako M.Černý opisuje svoje zážitky so študentami autoškoly. Mne to smiešne nepripadá, lebo šoféri-študenti, o ktorých dnes píše, budú zajtra s nami na cestách. Myslíte si že v kazašskej autoškole je to lepšie? Alebo že k nám z blízkeho a ďalekého východu chodia len skúsený vodiči? Na 40ton.net bolo o tom viac článkov. Z Ázie berú nevodičov, v Poľsku im spravia rýchlo-autoškolu a hneď ich posadia do kamióna. Nedávno vláda Uzbekistanu a litovské združenie dopravcov Linava uzavreli dohodu, podľa ktorej bude Uzbekistan školiť nových šoférov pre litovské firmy. Dnešný uzbekistanský pastier kôz bude za pol roka jazdiť kamiónom po holandskej päť prúdovej diaľnici a v noci bude parkovať na D1.

Najhoršie na tom je, že tento model sa dopravcom opláca a nesnažia sa ho zmeniť. Veľké firmy, jazdiace hlavne medzinárodnú dopravu, ktoré potrebujú veľa šoférov už na šoférov z EÚ rezignovali. Berú čo príde, hlavne z bývalého Sovietskeho zväzu a Ázie. Alebo Južnej Ameriky.

Zdá sa my, že na našich cestách začína vládnuť agresivita a nejaká nenormálna, nepredvídatelná stupidita. V článku je video, je to pekná ukážka toho, že časť šoférov sa zbláznila a ja si cestách začínam pripadať, ako keby som bol zavretý v nejakom ústave pre nebezpečných psychopatov.
https://40ton.net/pilot-z-zakazem-wyprz ... -nagraniu/
úte bře 28, 2023 10:09 am

Uživatelský avatar
4215
Příspěvky: 4466
Registrován: ned lis 02, 2008 9:32 pm

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

No hezký, by mě zajímalo, jak to dopadlo. :think: :think: :think:
Ale ten lkw fahrer měl pravdu, však tam byly tři pruhy, tak proč je nenechal. Ale policajti to měli v přímém přenosu. :D :D :D
Jeho poslední slova byla. To stihneš.
pát bře 31, 2023 7:24 am

jose rabano
Příspěvky: 7510
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Já mám na schwer opačný názor.oni omezují nás.je jejich problem že mají sto tun třeba .zadarmo to určitě nedelaji.predloni jsem jel do kassel v jednu ráno za lokomotivou 20 kmh.do poslední ho jebnul Němec co usnul.na místě tot.kdo je vinnik??
pát bře 31, 2023 8:30 am

wckr
Příspěvky: 1019
Registrován: čtv čer 01, 2017 6:47 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

U toho videa se potkali dva kokoti na jednom místě. Jak ten v dopovodu, tak v kamionu.
pát bře 31, 2023 4:37 pm

DriverBrno
Příspěvky: 3399
Registrován: sob lis 21, 2015 5:43 pm
Bydliště: Brno

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

vzpomínám na svůj předvojenčák ve Svazarmu, kdy nás tam bylo asi 30. Já jsem si sk. C chtěl udělat s pragmatických důvodů, vždyt to stálo 300 Kčs, ale ze střední školy ve třeťáku jsem chodil jediný a to mě nechtěli uvolňovat v pátek ze školy, ale pro obranu vlasti museli :lol:..zbytek kluci z různých učňáků, kteří měli k autům blízko, nebo už drandili alespoň traktorem po poli.
Byli tam i nemehla, ale zkoušky udělali všichni, vždyť to trvalo 6 měsíců a ti učitelé ze Svazarmu se s tím zas tak nemazali...já myslím, že kdyby někdo mlel kokotiny nebo to bojkotoval, tak by dostal i do držky. O tyto šoféry strach nemám, pokud někteří ovšem nepřišli o papíry u důvodu chlastu, z těch inostranců a hlavně mladých mám taky strach. Jsem rád že jsem si tehdy vlastně v 17 letech ten řidičák udělal a pochybuji žeteď někdo z těch mladých by si z vlastní iniciativy C-ečko udělal, nehledě na to kolik to teď stojí peněz. :doh:
pát bře 31, 2023 7:39 pm

Driver_1.9D
Příspěvky: 225
Registrován: pát kvě 16, 2014 11:01 pm
Bydliště: plechovy hotel

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

wckr v prvom rade bol kokot ten v tom doprovodnom vozidle, ten nadrozmer nebol az tak siroky a dal by sa predbiehat aj s kamionom tretim pruhom
Scania R450
pát bře 31, 2023 9:14 pm

jose rabano
Příspěvky: 7510
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

V třetím pruhu kromě Anglie nemáš co dělat.(zapomel jsem na D1.tam jsou schopni jet pátým pruhem kdyby tam byl)
pát bře 31, 2023 9:44 pm

Driver_1.9D
Příspěvky: 225
Registrován: pát kvě 16, 2014 11:01 pm
Bydliště: plechovy hotel

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

uz som x krat predbiehal siroky nadrozmer tretim pruhom a ziadny problem
Scania R450
pát bře 31, 2023 9:57 pm

jose rabano
Příspěvky: 7510
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Třeba tě nikdo neviděl.jak do tebe jebne BMW ve dveste kmh v třetím pruhu policajt ti to vysvětlí ráz dva
sob dub 01, 2023 10:54 am

Odpovědět

Zpět na „Netechnická témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů