Příspěvek
Měl jsem to na každém autě, poprvé snad někde kolem roku 2010, naposledy na autě vyrobeném v 01/2019.
Funguje to na základě toho, že se to "naučí" styl Tvojí jízdy na základě pohybů volantu pedálů, blinkrů, podélného a příčného zrychlení auta, doby jízdy a možná ještě něčeho. Vypozoroval jsem, že to jde docela snadno ovlivnit a dokážu to "MÜDIGKEIT ERKANNT BITTE PAUSE" rozsvítit už za cca 20minut až půl hodiny od vyjetí. Stačí se na to soustředit a třeba při jízdě co nejvíce omezit "mikropohyby volantem", náhlá rychlá cuknutí volantem a náhle prudce nešlapat na brzdu a ono to vyhodnotí, že se Ti chce spát.... Schválně se na to zkus soustředit a vypozorovat to.
V busu (což je v podstatě také Mercedes) vyrobeném 12/2022 to už mám složitější, kromě toho, co jsem napsal výše, mám proti obličeji kameru s IR přisvětlením a to sleduje oči, délku mrknutí a nevím, co ještě. Navíc to má kameru za sklem a sleduje to jízdní pruhy. To už (zatím) ovivnit neumím.
Ještě dodám, že pokud se to rozsvítí, uloží to do záznamu a jde to zpětně vyvolat , navíc to nejde smazat.....Účel Ti je asi jasný....
Stáhnul jsem Ti z návodu k obsluze v češtině, kdy a jak to funguje, tak se s tím nějak poper.
Pokyny k asistentu sledování bdělosti
Upozornění
V následujících situacích může být funkce asistenta sledování bdělosti omezená nebo nemusí být k dispozici:
při špatné viditelnosti, např. kvůli nedostatečnému osvětlení vozovky nebo při sněžení, dešti, mlze, husté vodní tříšti
při znečistění, zamlžení nebo poškození čelního okna v oblasti kamery
při zakrytí čelního okna v oblasti kamery, např. vadným stěračem nebo nálepkou
při často neexistujících nebo několika nejednoznačných označeních jízdního pruhu pro jeden jízdní pruh, např. v oblasti stavenišť
při ojetých, tmavých nebo zakrytých označeních jízdního pruhu, např. kvůli znečistění nebo sněhu
při častém oslnění, např. protijedoucími vozidly, přímým slunečním světlem nebo při odrazech (např. při mokré vozovce)
na klikatých silnicích
při příliš malém odstupu od vpředu jedoucího vozidla, takže často nejsou rozpoznávána označení jízdního pruhu
při omezení výhledu kamery na označení jízdního pruhu montovanými díly, např.sněhovým pluhem
po velké změně naložení při zapnutém zapalování. Po velké změně naložení proto vozidlo znovu nastartujte, aby byl asistent sledování bdělosti k dispozici bez omezení.
Zajistěte, aby bylo čelní okno v oblasti kamery vždy čisté a nezakryté Více. Z toho důvodu např. zapněte stěrače nebo odstraňte sníh a led z čelního okna.
Přehled
Asistent sledování bdělosti Vám pomáhá při dlouhých monotónních jízdách, např. po dálnicích a dálkových silnicích. Asistent sledování bdělosti je aktivní od rychlosti cca 60 km/h.
Pokud asistent sledování bdělosti rozpozná typické příznaky únavy nebo narůstající nepozornost řidiče, navrhne přestávku. K varování asistenta sledování bdělosti dochází nezávisle na zákonem předepsaných časech řízení a odpočinku nebo na funkcích digitálního tachografu.
Funkce a podmínky pro zapnutí
Asistent sledování bdělosti vyhodnocuje Vaši únavu a narůstající nepozornost s ohledem na následující kritéria:
individuální způsob jízdy, např. udržování vozidla v jízdním pruhu, způsob řízení
jízdní podmínky, např. doba jízdy
V následujících situacích je asistent sledování bdělosti funkční pouze omezeně a varování neproběhne vůbec nebo proběhne se zpožděním:
pokud pojedete převážně pomaleji než 60 km/h
při neexistujících nebo při špatně rozpoznatelných označeních jízdního pruhu
na klikatých silnicích
Pokud asistent sledování bdělosti rozpozná typické příznaky únavy nebo narůstající nepozornost řidiče, proběhnou následující kroky:
Zazní výstražný tón.
Ve sdruženém přístroji se zobrazí okno událostí s hlášením Asistent sledování bdělosti: chcete přestávku?.
Asistent jízdy v pruzích se opět automaticky zapne.
Při delších jízdách dělejte včasné a pravidelné přestávky. Pokud neuděláte žádnou přestávku, může Vás asistent sledování bdělosti znovu varovat nejdříve po 15 minutách. Při vypnutí vozidla nebo delším odstavení vozidla asistent sledování bdělosti vynuluje vyhodnocení.