Pokec o AETRu, profesních průkazech, pravidlech, zákonech, apod.

Moderátoři: martin_100, Olda, -Ondra-, cuisine, Chomuťák, Pavel Bíteš, mili, Pavel Šebek

Měli jste už problém s policisty a osvětlením?

Ano, dálková světla
5
24%
Ano, poziční světla
2
10%
Ne
14
67%
 
Celkem hlasů: 21

mirazapletal
Příspěvky: 4562
Registrován: pon lis 28, 2011 10:06 pm
Bydliště: Zlín

Osvětlení nákladních vozidel - LEGISLATIVA

Příspěvek

Ohledně světýlek a světel je tu hodně temat, jde v nich ale jen hlavně o to, jaká světýlka a zakolika a kde.

Tohle téma by mělo být o něčem jiném.

Už ve více krajích začínají hony na kamiony které mají COKOLIV více než dvě pozičky, vím to, jednak jsme jednou z obětí a pak to mám i ze stanic STK kde je již nahlášeno že například naše auto a nebo Severní Hvězda nesmí STK projít a pokud tyhle vozy některé stanice nechá projít, tak zruší dotyčné STK. Takže oficiální válka.

Policisté a ti šašci z dopravního úřadu se ohánějí mnoha zákony, ale už mnohokrát jsem je nachytal i u lží a vyložených nepravd, takže je jasné, že sami tápou a zákony dokonale neznají. (To je ale houby platné, většinou jim stačí když vás nachytají na nějaké capině).

V tomto tématu by mělo jít o to, dát hlavy dohromady, dát dohromady neprůstřelná fakta a mít jasno, na co policisté právo mají, za co a jaké postihy hrozí, jak se legislativně bránit a jak technicky vše ošetřit (aby třeba stačilo mít pozičky navíc vypnuté ale byly například zapsány v TP jako osvětlení určené mimo pozemní komunikace)
Chce to prostě legislativce co dané problematice rozumí, takže by se hodil kontakt na někoho, kdo schvaluje vozidla k provozu a podobně, někoho kdo dokáže najít "díry v zákoně" a já věřím, že jsou. :-)

Zajímavý problém jsou třeba kulatá koncová světla, vím že se prodávají v plastovém držáku kde jsou napojena dvě vedle sebe + zpátečkové nebo mlhovkové světlo. Pokud ale použijete stejná světla bez držáku, tak policisté trvají na tom, že to světlo může být jen jedno na každé straně. což je ve zjevném rozporu, ty světla se prodávají v drřáku po dvou vedle sebe, jsou tak schváleny k použití a mě jde o to, dokázat proč policista pravdu nemá. Já přiznávám, že se v tom nevyznám a tak se nechám rád někým kdo se tím zabývá poučit a myslím že by to mohlo pomoci více lidem co se snaží auta troch upravovat :-)
ned dub 12, 2015 6:37 pm

clovek
Příspěvky: 122
Registrován: pát pro 13, 2013 5:34 pm
Bydliště: domov

Příspěvek

Sice jsem ještě neměl problém ohledně světel, ale myslím si, že zrušení STK nejde jen tak a už vůbec ne ze strany kdejakého ujetýlo policajta.
ned dub 12, 2015 8:08 pm

delivio

Příspěvek

Základním pravidlem bezpečnosti je ...být vidět. Ve stejném duchu se vede kampaň besipu a ředitelství policie,ministerstva vnitra a dalších.
Vše najdeš pod sloganem vidět a být viděn.
A pokud to vezmeme celkově jedná se tak o schizofrenní situaci, kdy na jedné straně se podporuje tato kampaň - bezpečnost a na druhou stranu se to řeší jinak u vozidel.
Pamatujeme si proč jsou na boku vozidel a návěsů,tažných souprav reflexní prvky. Neznám statistiku dopravních nehod ale napoví obrázek

Obrázek

V mnoha směrech je zákon zastaralý a nekopíruje bezpečnostní trendy.Ale nelobbuje se za změny a proto legislativa je taková jaká je.
V zahraničí to zase nemají tak radikálně řešeno, protože v určitém směru chápou význam osvětlení.
žádný zákon není dokonalý.
Cituji
(3) Činnost zvláštního výstražného světelného zařízení vyzařující světlo modré nebo oranžové barvy a činnost doplňkových zvláštních výstražných svítilen vyzařující přerušovaný tok světla modré nebo oranžové barvy jsou nezávislé na ostatních světelných zařízeních vnějšího osvětlení vozidla a jsou snadno a spolehlivě kontrolovatelná z místa řidiče sdělovačem žluté barvy, mimo světel oranžové barvy upevněných na karoserii vozidla pomocí magnetu nebo vakuové přísavky bez samostatného vypínače.

(4) Barvou zvláštního výstražného světla modré nebo oranžové barvy se vyjadřuje zvláštní povaha vozidel a jejich postavení vůči všem účastníkům provozu na pozemních komunikacích.

(5) Zvláštní výstražné světelné zařízení je umístěno, pokud je to možné, na nejvyšším místě karoserie nebo nástavby nebo co nejblíže nejvyššímu místu, a to přibližně v podélné střední rovině vozidla nebo přibližně symetricky po obou stranách této roviny.

(6) Zvláštní výstražná světelná zařízení jsou umístěna na vozidle tak, aby vždy jedno bylo přímo viditelné z kteréhokoliv místa na vodorovné rovině 1 m nad vozovkou, vzdáleného 20 m od tohoto světelného zdroje.
zdroj: http://www.autoznalosti.cz/index.php/le ... zakon.html

zásadní je tato věta stejného zdroje
Barvou zvláštního výstražného světla modré nebo oranžové barvy se vyjadřuje zvláštní povaha vozidel a jejich postavení vůči všem účastníkům provozu na pozemních komunikacích.
a za výstražné světlo vyjadřující povahu vozidla, stejně jako profil vozidla se dá určit i pozičními světly.Jejich rozložením po obvodu vozidla atd.
Stále ještě platí, že oko...vizuální kontakt je vždy nejrychlejší a nejúčinnější ve vztahu k bezpečnosti,účastníkům silničního provozu atd.
Vidět a být viděn je v tomto případě stejně důležité jak pro chodce tak ostatní řidiče a různých druhů vozidel.
http://www.cspsd.cz/172-videt-a-byt-vid ... ni-vozidel

Bezpečnost versus zákon a bezpečnost versus eliminace bezpečnostních rizik to je vždy na velkou debatu.

Pomůže více světel snížit bezpečnost, nebo ne ?
ned dub 12, 2015 8:26 pm

Tommy66
Příspěvky: 269
Registrován: sob pro 01, 2012 7:30 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvek

Moje zkušenost...i s přímým dotazem na technika STK.
Dej si tam co chceš - pokud neoslňuješ ostatní ( jedná se o pozičky kdekoliv ) a síla žárovek odpovídá jejich umístění...to znamená obrys auta max.5W jediná poodmínka u kontroly je že ti to prostě musí svítit. Pokud tam máš světlo ( i když jsi ho tam namontoval ty sám dodatečně ) které nefungije tak je průser.
ned dub 12, 2015 8:55 pm

mirazapletal
Příspěvky: 4562
Registrován: pon lis 28, 2011 10:06 pm
Bydliště: Zlín

Příspěvek

To že jde legislativa proti logice a zdravému rozumu je beze sporu. Zaujal mě ale nápad vydávat světla navíc za zvláštní výstražné zařízení.... Stačilo by jen označit vypínač a osadit oranžovou kontrolkou :-)

Jinak o zrušení STK by se asi postaraly úřady, je to jak s mužem s koženou brašnou, nesmí projít... a když projde, tak zahájí správní řízení s STK že nechali projít nezpůsobilé vozidlo.
ned dub 12, 2015 9:03 pm

mirazapletal
Příspěvky: 4562
Registrován: pon lis 28, 2011 10:06 pm
Bydliště: Zlín

Příspěvek

Obrázek Obrázek

No aď diskutujem konkretně, Severka na tom není o moc lépe :-) :-)

Ty modré jmenovky nebo hady, to zapínáme akorát tak na truck srazu, zbytek je na vypínač, a přiznávám že ne vše je max 40cm od kraje vozidla. Momentálně jde o to, že už vadí i to, že se jezdí se světly vypnutýmy, přičemž dřív nám vždy řekli, že s tím můžem svítit leda tak na parkingu ale ne na silnici, což bych samozřejmě chápal.
Jinak svšechny pozičky jsou homologované vignaly, žádná čína atřeba řádek pod oknem ani nesvítí dopředu, jsou to malé osvětlení značky a jen to nasvěcuje jméno a bílou barvu auta, podovně mají originál nasvětlené reklamy třeba Scanie na toplinech....
ned dub 12, 2015 9:17 pm

mirazapletal
Příspěvky: 4562
Registrován: pon lis 28, 2011 10:06 pm
Bydliště: Zlín

Příspěvek

Apropo nemáte někdo odkaz na tu německou petici ze které je ta deliviova fotka za lepší nasvětlení vozidel? Já to kdysi zahlídl na facebooku - odkaz ale z mobilu už sem se neproklikal, při jednání s úřady se možná bude hodit každý argument .-)
ned dub 12, 2015 9:20 pm

delivio

Příspěvek

jednak jsme jednou z obětí a pak to mám i ze stanic STK kde je již nahlášeno že například naše auto a nebo Severní Hvězda nesmí STK projít a pokud tyhle vozy některé stanice nechá projít, tak zruší dotyčné STK. Takže oficiální válka.
Ten kdo to nařídil ještě než přestupek vznik by měl vysvětlit jak je možné, že dopředu vynáší rozhodnutí o odebírán oprávnění.
ned dub 12, 2015 9:22 pm

mirazapletal
Příspěvky: 4562
Registrován: pon lis 28, 2011 10:06 pm
Bydliště: Zlín

Příspěvek

´Toď otázka komu tak ležíme v žaludku, principálně jim jde o to, že nás poslední dobou stíhají třeba přes celé město, když nás zahlídnou a mezi tím jsme museli nějak projít STK. Neříkám že na STK nemáme známého, právě proto vím o tom, že tuhlu výhružku tam mají ale te´d naposled byl třeba ten náš známý nemocný a prošli jsme i tak, světla jsou vypínat a technika zajímaly hlavně kulové čepy, brzdy a podobné podstatné věci. To vše bývý v cajku a policajti to nějak nemůžou rozdýchat.... více méně jde stále jen o stejnou dvojci policajtů.
ned dub 12, 2015 9:38 pm

Uživatelský avatar
Matthew \8/
buchta
Příspěvky: 1427
Registrován: sob led 30, 2010 12:10 am
Bydliště: Cheb

Příspěvek

https://www.openpetition.de/petition/on ... ehr#sticky - Tady je ta petice. plno z nas je tam podepsanych
Swedish Toy
pon dub 13, 2015 6:16 am

casper4252
Příspěvky: 251
Registrován: čtv lis 22, 2012 9:58 pm
Bydliště: Chvalčov

Příspěvek

Super téma :) Zeptám se, taky by mě zajimalo jak můžou takové vánoční stromečky projít? Nemám nic proti tomu, mě osobně se to líbí, ale tuhle buzeraci zažívám už třetím rokem na STK. Na vlečce mám normální bílou pozičku na osvětlení SPZky vadí jim to není k tomu určená, na každé straně mám 2 kulatá světla taky jim to vadí nejsou to párová světla a to je tam 20 let já měním jen lampy nic víc. Na autě dvě bíle pozičky na střeše no ty tam může být a co je štve vždycky jsem měl pozičky na schodech teď jsem tam dal jen led pozičky ty tam taky nesmím mít protože jsou na víc. To poslouchám pořád. Proto přemýšlím jak to děláte? ( Dokonce mi blesklo hlavou,že se to sundá a po technické se to dá zpět, ale to je blbost)
pon dub 13, 2015 5:37 pm

Uživatelský avatar
Matthew \8/
buchta
Příspěvky: 1427
Registrován: sob led 30, 2010 12:10 am
Bydliště: Cheb

Příspěvek

zalepit cernou izolepou a muzou ti prd hajzli. i cetnici i stk
Swedish Toy
pon dub 13, 2015 6:40 pm

LED Solution
Příspěvky: 1
Registrován: úte kvě 05, 2015 4:15 pm
Bydliště: Liberec

prosba

Příspěvek

Chtěli bychom Vás poprosit o fotografie přídavných světel, sháníme je pro doplnění našich fotografií. Pokud by někdo z Vás měl fotografie světel, která nabízíme zde: http://eshop.ledsolution.cz/LED-pracovn ... 2V-24V-48V , kontaktujte nás prosím na emailu obchod@ledsolution.cz. Děkujeme
stř kvě 06, 2015 10:01 am

Uživatelský avatar
kasty
Příspěvky: 137
Registrován: úte led 05, 2010 5:56 pm
Bydliště: Olomoucko

Příspěvek

Letos nám na školení říkal školitel, že PČR založila nějaké nové oddělení, které má na starost technický stav vozidel, ale teď si nevzpomenu na název. A jelikož nevěděli, jak to mají provádět, tak CSPSD vydalo pro ně publikaci "Metodická příručka pro provádění silničních technických kontrol užitkových vozidel". Měli jsme možnost do ní nahlédnout a bylo tam mimo jiné podrobně popsáno vše o světlech. Myslím si, že je to tato publikace, ale nevím to přesně. http://eshop.cspsd.cz/index.php?path=/d ... %ED%20%C8R Přesto uvažuji, že si ji zkusím objednat. Doufám, že mi ji prodají. :-D
sob kvě 09, 2015 7:46 pm

Uživatelský avatar
kasty
Příspěvky: 137
Registrován: úte led 05, 2010 5:56 pm
Bydliště: Olomoucko

Příspěvek

Obrázek
To je ta publikace. Nevím, proč se mi to otočilo a jak to vrátit, tak se omlouvám.
sob kvě 09, 2015 8:10 pm

Odpovědět

Zpět na „Legislativní témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 hostů